Българската народна банка (БНБ)   ще внася значително повече средства в

...
Българската народна банка (БНБ)   ще внася значително повече средства в
Коментари Харесай

БНБ ще внася повече пари в бюджета след влизането в еврозоната

Българската национална банка (БНБ)   ще внася доста повече средства в държавния бюджет след влизането в еврозоната, предвижда шефът на банката Димитър Радев при разискването на новия Закон за Българска народна банка на първо четене в отрасловата бюджетна комисия. 

Ресурсът, преведен в хазната за 2024 година, е 660 милиона лв..

Българска народна банка към този момент има присъединяване в капитала на Европейската централна банка (ЕЦБ), изясни Радев.

" Това, което следва да стане при присъединението, е да преведем останалата част от записания капитал, което ще бъде към 100 милиона евро. Това е нашето присъединяване в капитала на ЕЦБ, което подсигурява приемането на дял ", сподели шефът на Българска народна банка и акцентира, че при въвеждането на еврото у нас ще би трябвало да се внесат средства и в запаса на ЕЦБ. 

Радев акцентира, че това не е разход за България, а средства, в чието ръководство взема присъединяване. Освен това с присъединяване си в евросистемата Българска народна банка ще получава дял, част от който по-късно превежда в държавната хазна. Според гуверньора средствата ще са доста повече в дълготраен проект, в сравнение с в този момент, макар че и сега банката превежда забележителен запас за фиска:

" В бюджета за 2024 година - 660 милиона. Това щеше да бъде вест №1 във всяка една друга страна ". 

Новият Закон за Българска народна банка, който беше утвърден на първо четене от бюджетната комисия, ще влезе в действие с присъединението на България към еврозоната. В него не е посочена съответна дата. Страната ни цели участие от 1 януари следващата година. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР